La placenta és un òrgan fascinant, fonamental per a la gestació. Si no hi ha placenta no hi ha gestació.

La formació de la placenta és a partir de la tercera setmana de gestació quan l’ovul i l’espermatozou s’han multiplicat i arriba un moment que hi ha la separació de cèl·lules. Una part de d’aquestes cèl·lules formaran l’embrió i una de les membranes que formaran la bossa de les aigües,anomenada amnios i les altres cèl·lules formaran la placenta i l’altra membrana anomenada  còrion. La Placenta és  totalment funcional a les 12 setmanes de gestació.

És a dir que tant la Placenta com les membranes es formen a partir de les mateixes cèl·lules que l’embrió que més tard serà un nadó.

la placenta sol ubicar-se a la part superior del úter.

La sang de la mare i el nadó no es barregen, excepte en casos de patologia. La placenta es qui s’encarrega de fer arribar tot el que necessita l’embrió per formar-se. Aquesta és el primer nexe d’unió entre la mare i el nadó. La mare proporciona al embrió oxigen, aigua i principis immediats, l’embrió torna a la mare diòxid de carbó procedent de la respiració i altres metabolits (per exemple la urea).  Però també s’han descobert recentment que cèl·lules mare del embrió passen a través del torrent sanguini de la mare, amb el conseqüent efecte rejovenidor, doncs degut al seu origen fetal tenen una gran capacitat regenerativa.

 El volum de la placenta és proporcional al volum i pes del bebè. La Placenta es desenvolupa d’acord amb el creixement del bebè, pesant aproximadament el 15% del pes del bebè.

El cordó umbilical és un conducte que uneix el bebè en desenvolupament i la placenta. . El cordó umbilical està format per una vena  (fletxa negra) i dos artèries (fletxes blanques), que estan envoltades i protegides per una substància anomenada gelatina de Wharton, aquesta és lo suficient resistent, forta i flexible per tal de protegir els vasos sanguinis. La vena transporta la sang oxigenada i rica en nutrients per el bebè i les arteries transporten sang desoxigenada i els productes de desfeta que no necessita.                                                foto de@moorebirthservices

El cordó no està directament connectat al sistema circulatori de la mare, sinó que s’uneix a la placenta, que transfereix els nutrients de la mare al nadó sense que la sang de la mare i el nadó es barregin.  El cordó umbilical entra en el nadó a través de l’abdoment, en el punt que desprès de la separació es converteix en el melic del nadó.

Què podem fer amb la placenta?

Revisar i Observar la Placenta

A part de Revisar-la per tal de veure si està completa i no hi ha cap part que s’ha quedat dins de l’úter de la dona, a Mudra  ens agrada ensenyar com és la placenta, les seves parts, els cotiledons de la cara materna, la suavitat de la cara fetal, les dues membranes (la bossa de les aigües), el cordó i els seus vasos.  A cada part no ens estem d’admirar aquest òrgan fascinant. En un part a casa tenim l’oportunitat de fer-ho de forma tranquil.la i sense pressa i ensenyar-la als nous pares i als acompanyants. Sempre queden fascinant de la bellesa, fragilitat i fortalesa d’aquest òrgan.

Per això també també incorporem altres opcions per tal de honorar-la tal i com la família escolleix.

Enterrar la placenta

Donar un lloc a aquest òrgan i honorar-lo per el servei que ha prestat fins al naixement. És el pas de nodrir el nadó en l’etapa intrauterina al pas de nodrir la terra quan aquesta etapa s’acaba. Moltes vegades al damunt de la placenta s’hi planta un arbre fruiter.


 

Art orgànic- les impressió de la placenta

La impressió de la placenta es una forma d’art orgànic únic i significatiu. És la impremta que deixa aquest òrgan en un paper porós per tal de captar tota la seva forma i essència.

Preciosaimpressió de la  placenta de l’Helena. (esquerra part materna, dreta part fetal)

Tintura mare de placenta ( homeopatia de la placenta)

les tintures són el mètode mitjançant el qual s’extreu els components actius d’un material orgànic en alcohol d’alta graduació. Es tracta d’extreure els components actius de la placenta. Després l’utilitzarem per el nadó en moment d’estres, trauma o transició. Serà la seva medecina homeopàtica.

Naixement loto

El naixement loto, és la no intervenció, el cordó umbilical ni es pinça, ni es talla. Un cop examinada la placenta es renta, es seca i es manté embolcallada en un drap de cotó i dins d’una bossa, moltes vegades especialment feta per això, per la mare o algun familiar proper. Cada dia s’ha de tenir cura de la placenta, rentar-la i posar-la en sal i herbes seques com la farigola i romaní i essències d’espígol i arbre del te. Habitualment els melics que no han estat pinçats cauen més ràpidament i al voltant del tercer dia es separen, i deixen la mateixa forma de cicatriu.